Počet záznamů: 1
Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970
Název Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970 / Martin Franc Autor Franc, Martin, 1973- (Autor) Vydání Vydání první Nakladatel Praha : Academia, 2024 Rozsah 734 stran : ilustrace (převážně barevné), portréty, faksimile ; 24 cm Země vyd. Česko Jazyk dok. Čeština Jazyk resumé Angličtina Edice Šťastné zítřky ; sv. 48 Poznámky Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík Anglické resumé Anotace Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Výrazy tezauru výživa * hromadné stravování * potravinářská výroba * Československo * 40. léta 20. století * 2. polovina 20. století Klasifikační znaky 2841 - Zdraví 2826 - Sociální vztahy 6031 - Zemědělsko-potravinářský sektor ISBN 978-80-200-3605-6 Počet ex. 1, z toho volných 1 Druh dok. Monografie Signatura Lokace Info F 92464 PSS - Poslanecká sněmovna
Počet záznamů: 1