Počet záznamů: 1  

Ochrana osobních údajů v kontextu judikatury Soudního dvora EU, výkladových pokynů a stanovisek

  1. NázevOchrana osobních údajů v kontextu judikatury Soudního dvora EU, výkladových pokynů a stanovisek : stěžejní judikatura SDEU a vybraná judikatura ESLP, výkladové pokyny a stanoviska skupiny WP29 a EBDP, zákon o zpracování osobních údajů / Andrea Pokorná, Helena Dvořáková
    Autor Pokorná, Andrea (Autor)
    Další autoři Dvořáková, Helena (Autor)
    NakladatelPraha : Wolters Kluwer, 2020
    Rozsahxviii, 331 stran ; 23 cm
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.Čeština
    Edice Právní monografie
    PoznámkyPrávní stav publikace je k 1.8.2019
    Obsahuje bibliografické odkazy, bibliografii a rejstřík
    AnotacePublikace poskytuje přehled zásadní judikatury SDEU a ESLP, která bude relevantní pro soudní výklad nařízení GDPR i zákona č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů. Nařízení o ochraně osobních údajů označované jako GDPR změnilo právní rámec regulace osobních údajů ve všech členských státech. Vzhledem k tomu, že nařízení obsahuje spíše obecněji formulovaná ustanovení, bude při jeho aplikaci hrát nezastupitelnou roli Soudní dvůr Evropské unie, jehož úkolem je sjednocování výkladu unijních pravidel. Již v současné době lze při výkladu některých pravidel nařízení vycházet z judikatury vydané tímto vrcholným orgánem unijní justice, vztahující se k dřívější právní úpravě (směrnici 95/46/ES), a rovněž Evropským soudem pro lidská práva, o kterou se evropský zákonodárce opíral při tvorbě GDPR. Publikace se zaměřuje právě na tuto judikaturu, která je velmi důležitá pro správné pochopení stanovených pravidel v právní praxi. Kniha dále podrobně rozebírá pokyny a výkladová stanoviska k uvedené předchozí směrnici vydávaná pracovní skupinou WP29 jako nezávislým evropským poradním orgánem, jež sloužila pro konkrétní oblasti nařízení také jako inspirační zdroj, a nově Evropským sborem pro ochranu osobních údajů již k samotnému nařízení. Struktura publikace logicky kopíruje systematiku nařízení. Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny tak, aby byl podán přehledný a ucelený výklad o základních pojmech souvisejících se zpracováním osobních údajů, o systematice a působnosti nařízení, zásadách zpracování, na nichž je nařízení postaveno, o právních titulech zpracování osobních údajů, právech subjektů údajů a povinnostech správce odpovědného za zpracování či jím pověřeného zpracovatele. Samostatné kapitoly jsou věnovány zvláštním pravidlům ochrany a situacím zpracování, pro něž platí určitá specifika.
    Výrazy tezauru osobní údaje * ochrana dat * ochrana soukromí * právo na informace * právo Evropské unie
    Klasifikační znaky3236 - Informatika
    1236 - Práva a svobody
    ISBN978-80-7598-309-1
    Počet ex.3, z toho volných 0, prezenčně 1
    Druh dok.Monografie
    SignaturaLokaceInfo
    F 88901LSCKZ - legisl.stud. České komentované zákonypouze prezenčně
    F 88901PSS - Poslanecká sněmovna vypůjčený (do 04.08.2021)
    F 88901PSS - Poslanecká sněmovna vypůjčený (do 13.09.2021)
    Ochrana osobních údajů v kontextu judikatury Soudního dvora EU, výkladových pokynů a stanovisek

Počet záznamů: 1