Number of the records: 1  

Informace

  1. TitleInformace : historie, teorie, záplava / James Gleick ; [z anglického originálu ... přeložil Jan Kašpar]
    Author Gleick, James, 1954- (Author)
    Another authors Kašpar, Jan (Translator)
    Issue1. vyd. v českém jazyce
    PublicationPraha : Dokořán : Argo, 2013
    Scope396 s. : il., portréty, noty, faksim. ; 24 cm
    CountryCzech Republic
    LanguageCzech
    Edition Zip sv. 35
    NoteObsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
    AnnotationAutor zkoumá, jakou roli hrála informace a nové způsoby jejího předávání v historické perspektivě. Výklad zahajuje vyprávění o "mluvících bubnech", které byly používány k přenosu zpráv ve vybraných oblastech Afriky. Další kapitoly pojednávají o převratných vynálezech, které znamenaly novou úroveň v uchovávání, organizování či přenosu informací (vynález písma, abecedního řazení, telegraf, telefon, počítač či Internet). Těmto novým technologiím se autor věnuje z hlediska teorie informace, zároveň připomíná řadu osobností, které k rozvoji teorie informace zásadním způsobem přispěly (Shannon, Wiener, Turing a další). Význam informací neustále roste, mnozí informaci považují za esenci života. Rostoucí role informací však není bez rizika. V závěru proto nechybí ani aktuální téma informačního zahlcení, které je důsledkem obrovského zmnožení informací v současném světě a schopnosti či neschopnosti lidí se s informační záplavou vyrovnat.
    Výrazy tezauru informatika a průmysl zpracování dat * kultura * kulturní politika * dějiny
    Klasifikační znaky3236 - Informatika
    3606 - Přírodní a aplikované vědy
    ISBN978-80-7363-415-5
    978-80-257-0901-6
    Copy count1, currently available 1
    URL Informace (obsah)
    Informace (ukázka)
    Document kindMonografie
    View book information on page www.obalkyknih.cz

    book

    Call numberLocationInfo
    F 83449EXH - externí sklad Holešovice
    Informace

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.