Počet záznamů: 1
Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví
- Korbelářová, Irena, 1963- Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví : metodika druhu Nmets / Irena Korbelářová. -- Vydání první. -- Opava : Slezská univerzita v Opavě, 2023. -- V tiráži pod názvem: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Slezská univerzita v Opavě. -- Terminologický slovník. -- 100 výtisků. -- Anotace: Metodika se zaměřuje na stravování, kulinární kulturu s cílem poznání, uchování, využívání v tematických výzkumech a zpřístupnění kulinárního dědictví široké veřejnosti formou prezentace, popularizace a edukace. Jejím cílem je nabídnout s využitím mezioborového přístupu a informačních zdrojů stěžejní postupy a metody vedoucí k identifikaci a verifikaci pokrmů a nápojů ve smyslu hodnot kulinární kultury jako součásti každodennosti a identity sociálních entit příslušných území. Navrhuje strukturu kulinárního dědictví, přičemž zohledňuje obecné názory na kulturní dědictví a míru jeho rozpoznatelných hodnot a na stav dochování a dokladování prvků stravování. Poskytuje návody na dokumentaci kulinárního dědictví ve smyslu výzkumného procesu i výstupů z odborných aktivit; předkládá vzorové evidenční záznamy, využitelné v odborné praxi. -- ISBN : 978-80-7510-533-2 (brožováno). Slezská univerzita. Filozoficko-přírodovědecká fakulta hromadné stravování * kulturní dědictví * etnografie
Počet záznamů: 1