Počet záznamů: 1  

Materiální podmínky svobody

  1. NázevMateriální podmínky svobody / Daniel Raventós ; ze španělského originálu Las condiciones materiales de la libertad ... přeložil Štěpán Zajac
    Autor Raventós, Daniel, 1958- (Autor)
    Další autoři Zajac, Peter, 1946- (Překladatel)
    VydáníVydání první
    NakladatelPraha : Rubato, 2015
    Rozsah226 stran ; 22 cm
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.Čeština
    Edice Eseje
    PoznámkyObsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
    AnotaceKniha představuje myšlenku univerzálního základního příjmu, který je ve své podstatě občanských platem vypláceným nepodmíněně každému členu společnosti, což mu má umožnit svobodnější volbu pracovní činnosti, jíž se hodlá věnovat. Ta nemusí mít nutně charakter práce za odměnu, ale např. práce dobrovolnické, kterou lze na rozdíl třeba od „zaměstnání“ burzovních spekulantů, poradenských expertů a koneckonců i většiny politiků považovat za společensky prospěšnou. Autor sleduje vývoj myšlenky základního příjmu od jejího prapůvodu, který spatřuje na konci 18. století v díle Thomase Paina, definuje pojem a rozebírá případ státu Aljaška, kde základní příjem funguje již od r. 1982. Jeho argumentační odůvodnění nachází v úvahách o podmínkách svobody jednotlivce u význačných myslitelů minulosti (Aristotelés, Cicero, Robespierre aj.). Mezi klíčové fenomény, na něž základní příjem reaguje, patří past chudoby a nezaměstnanosti a prekarizace práce, s níž je spojena nutnost její redefinice.
    Výrazy tezauru příjem * sociální práva * stát sociálních jistot * sociální práva * životní minimum * publikace * práce
    Klasifikační znaky4416 - Organizace práce a pracovní podmínky
    1236 - Práva a svobody
    ISBN978-80-87705-20-9
    Počet ex.1, z toho volných 1
    URLMateriální podmínky svobody (obsah)
    Druh dok.Eseje
    SignaturaLokaceInfo
    F 85467EXH - externí sklad Holešovice
    Materiální podmínky svobody

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.